Строк служби сонячних панелей

Строк служби сонячних панелей

Основний фактор деградації – це тип панелі. Монокристалічні панелі не просто так дорожчі за полікристалічний аналог. Монокристал має одноріднішу структуру, тому деградує повільніше на 20%.

Після першого року роботи, і полікристалічні, і монокристалічні панелі втрачають від 1.4 до 2 % від початкового значення потужності. А в наступні роки полікристал втрачає біля 0.55 % щорічно, тоді як монокристал, від 0.35 до 0.5 % (в залежності від виробника).

Час роботи сонячних батарей в залежності від погоди та зовнішнього впливу

Варто також відзначити вплив погодних умов та деяких зовнішніх факторів. Наші кліматичні умови сприяють, щоб термін експлуатації сонячних панелей був максимальним. Град випадає не часто, пікова літня температура є в межах норми, а зими тепер не надто сніжні. Бурі теж не надто поширені на території України. Тому термін придатності сонячних панелей буде тривалим.

Модулі є доволі стійкими до падіння граду. Більшість виробників сертифікують панелі як такі, які можуть витримувати падіння граду товщиною 3 мм при швидкості до 25 м/c.

Якщо ви хочете зберегти максимальну продуктивність панелей, з певною періодичністю перевіряйте їх на цілісність та надійність кріплення. Варто не допускати осідання пилюки на модулі. Сонячні панелі слід монтувати якомога далі від дерев, щоб гілка випадково не впала на модуль і не пошкодила її.

В цілому, виробник фотомодулів дають фактичну 25 річну гарантію на збереження продуктивності (лінійна гарантія на деградацію до 20%, коли термін експлуатації сонячних батарей становить 25 років).

Скільки працюють сонячні модулі, встановлені 30 років тому?

Як показує практика, навіть така тривалість роботи сонячних панелей, як 25-30 років, не є фінальною стадією їх роботи. Можемо навести кілька прикладів.

Панелі Kyocera вважаються одними з кращих у світі та є піонером в області альтернативних технологій. В 1991 році в м. Бассін, Швейцарія, було змонтовано 2.8 кВт установку саме на таких модулях. І після 30 років експлуатації, дана станція виробила близько 79 МВт електроенергії (58 МВт після 20 років). Перевірка показує, що втрати номінальної потужності після 20 років експлуатації фактично зупинилися на 23%.

Навіть панелі 1984 року досі демонструють непогані робочі характеристики, тому загальний час роботи сонячних панелей вже перевалив за 35 років Об’єкт розташований у шведському місці Хувудста. Потужність установки складає 2.1 кВт. При експериментальному запуску, максимальна генерація системи досягнула 1.35 кВт. І це у шведських кліматичних умовах, при майже вертикальній орієнтації панелей і в середині вересня! З негативних сторін, система міжпанельних кріплень вже проржавіла, і деревина, до якої кріпилися модулі, стала трухлявою.

Тепер Ви знаєте, що тривалість роботи сонячних батарей може легко перевалити за 30 років, оскільки модуль не має механічних частин, тому і зношується дуже повільно. Ми вважаємо, що сонячні панелі можуть ефективно працювати й 40 років, якщо їх регулярно оглядати та виявляти найменші пошкодження.

Задати питання
Зв'язатися