Як розрахувати  навантаження будинку для безперебійника?

Як розрахувати навантаження будинку для безперебійника?

Для ефективного вибору безперебійника важливо належним чином визначити основний пристрій безперебійного живлення. Це може бути:

  1. ДБЖ (UPS)
  2. портативна зарядна станція
  3. інвертор + акумулятор + сонячні панелі

Щоб визначити, який з цих варіантів вам підходить, спочатку потрібно розрахувати потужність та тривалість використання.

Розглянемо це на прикладі. Якщо вам потрібно забезпечити електропостачання протягом 8 годин для таких електроприладів: холодильник (250 Вт), газовий котел (200 Вт), загальне освітлення (300 Вт), зарядки для телефонів, ноутбуків + роутер (300 Вт). Далі, потрібно оцінити, скільки годин кожен прилад буде використовуватися. Наприклад, холодильник (3 год), газовий котел (7 год), зарядки (3 год), освітлення (3 год). Таким чином, можна створити таблицю та графік навантаження і розрахувати ємність акумулятора.

Отже, для забезпечення електропостачання вам потрібно підібрати безперебійник, який забезпечить потужність 4650 Вт-год, проте максимальна потужність пристрою за 1 годину становить 1050 Вт.

4650 Вт-год є забагато для UPS чи портативної зарядної станції, оскільки вони не мають такої ємності. Тому оптимальний варіант - встановити інвертор + акумулятори. Наприклад, інвертор на 3 кВт 24 В та акумулятори ємністю 200 Агод, чи інвертор 5-6 кВт 48 В та акумулятори ємністю 100 Агод. Різниця між цими інверторами полягає в максимальній потужності за 1 год, але загальна ємність однакова - 5 кВт.

Також можна розраховувати необхідну потужність для всього будинку чи квартири, навіть для трифазного живлення. Для трифазного живлення бажано рівномірно розподілити навантаження, наприклад, не більше 4 кВт на кожну фазу.

Важливо також врахувати можливість підключення сонячних панелей до інверторів для дому. Це дозволить стати повністю автономним від мережі міста та використовувати сонячну енергію для зарядження акумуляторів. Таке рішення забезпечить електропостачання навіть під час відключень мережі.

Задати питання
Зв'язатися